Hofte, sete, lyske og lår

Hofteplager kan gi utstrålende smerter til lyske, lår og kneet. Smertene kan oppstå i forbindelse med aktivitet, men kan også være tilstede under hvile.

Noen av årsakene kan være:

Hofteleddsslitasje (cox artrose)

Dette vil si at brusken mellom ledd ødelegges og det i tillegg fører til forandringer i beinet som ligger rett ved. Den kan være av ukjent årsak eller den kan forårsakes av tidligere skade, feilstilling eller inflammatorisk/infeksiøs prosess i leddene. Symptomer er smerte, ofte startsmerter etter at leddet har hatt samme stilling over tid, belastningssmerter knyttet til aktivitet, noe som ofte er mest uttalt ved gange på hardt underlag eller ved økt støtbelastning gjennom benet. Hvile- og nattesmerter vil oppstå sent i forløpet. Smertene sitter i lyskeområdet og stråler av og til ut på innsiden og fremsiden av låret og ned i kneet, samtidig som over hoftekammen. Det kan oppstå sekundære smerter i seteregionen, langs yttersiden av benet og ned i foten. Stivhet og nedsatt bevegelighet i leddene vil opptre tidlig i forløpet. Artrose kan ikke kureres, men symptomene kan lindres.

Behandlingen går ut på å normalisere leddfunksjonen ved hjelp av å styrke muskulaturen i området, samt vedlikeholde bevegeligheten i leddene. I tillegg kan ulik avlastning gi smertelindring.

Piriformissyndromet

Piriformis er en muskel i bekkenet. Piriformissyndromet er en tilstand hvor smerte kan kjennes i bakre del av bekkenet, i baken. I tillegg kan det foreligge en utstrålende smerte som sprer seg nedover baksiden av låret mot kneet. Tilstanden skyldes klem på isjiasnerven. Lidelsen oppstår oftest hos veltrente personer med kort, kraftig og dårlig uttøyd muskulatur, men forekommer også hos ikke-idrettsutøvere. Karakteriseres ved instabilitet og smerter som ofte er upresise, kan kjennes i hoften, halebeinet, setet, lysken og i nedre del av leggen. Mest typisk foreligger verkende smerter fra sitteknuten, eventuelt med utstråling ned i baksiden av låret og i enkelte tilfeller helt ned i leggen. Smertene forverres ved kraftig bruk av piriformismuskelen, når du går og når du sitter på huk. Langvarig sitting med bøyde hofter, for eksempel bilkjøring, medfører tiltakende smerter. Du må ofte stoppe, gå ut og strekke i hoftene, før du kan kjøre videre. Andre mer uvanlige symptomer er ubehag ved tarmtømning, smerter i kjønnsleppene hos kvinner og pungen hos menn, smerter ved samleie hos kvinner, smerter når du står opp av sengen, intoleranse mot å sitte. Det kan være vanskelig å skille mellom piriformissyndromet og vanlig isjias. Grunnen til det er at begge tilstander gir de samme symptomene fordi det er isjiasnerven som irriteres i begge tilfeller. Det som skiller dem er hvor innklemmingen er lokalisert og årsaken.

Behandling: Det viktigste tiltaket er avlastning. Dersom du er idrettsutøver, må du justere treningsopplegget. Det innebærer å redusere eventuell intens styrketrening. I tillegg bør du tøye piriformismuskelen, gjerne flere ganger om dagen – det behøver ikke å ta mer enn noen få minutter hver gang. Ved intense plager kan en kur med betennelsesdempende midler (NSAIDs) mildne plagene. Man kan ha god nytte av fysikalsk behandling.

Slimposebetennelse (trokanter bursitt)

En bursitt er en bursa (slimpose) som er betent grunnet unormal friksjon eller trykk. I tilknytning til senefestet i hoften ligger det en bursa/slimpose som kan hovne opp ved et akutt traume for eksempel et fall, eller ved friksjons av stram muskulatur.En bursitt kan gi smerte lokalt i hoften og/eller gi smerte/verk ned i benet. Kvinner har 2-4 ganger større sjanse for å få bursitt.

Degenerative forandringer i sener i området med Trokanter (trokanter tendinopati)

Trokanter tendinopati er en smertetilstand i senefestet til to viktige muskler i setet der de fester til lårbenet på utsiden av hoften. Tilstanden er som regel forårsaket av en overbelastning og forekommer ofte hos personer som løper mye. Benlengdeforskjell, inadrotasjon i hofter, feilstilling i knær eller ankler kan disponere for tilstanden. Svakhet i stabiliserende muskulaturen i mage og rygg samt hofte, eller feilfunksjon i bekken og korsrygg kan på sikt også medføre en overbelastning av senefestene i hoften. Dette er ofte hovedårsaken i de tilfellene hvor personer som ikke trener så mye og kanskje er litt overvektige, utvikler tilstanden. Underlag, skotøy med mer er også viktige ting å kartlegge. Symptomer er smerter på utsiden av hoften, i setet og noe ned på utsiden av låret. Smertene kommer ofte under og i etterkant av belastning. Det er ofte vondt å ligge på den affisert siden.

Behandlingen vil bestå i å korrigere årsakene med fokus på stabiliserende trening av svak muskulatur, tøyning av stram muskulatur, endring av skotøy, endring i treningsbelastning og så videre.

Det finnes også andre tilstander som forårsaker plager og smerter i disse områdene. Ta kontakt for å få en undersøkelse og behandling av plagene.

Scroll to top