Skulder

Alle armbevegelser er avhengige av en god, normal rytmisk bevegelse mellom skulderblad, rygg, krageben og skulderledd. Skulderleddet er sammensatt av flere ledd som til sammen utgjør kroppens mest bevegelige ledd. Dette skaper utfordringer med tanke på stabilitet og muligheten for å utvikle skader. Skulderbladets stilling og støttemuskulatur rundt selve skulderleddet spiller en meget viktig rolle i skulderens funksjon.

Skadene er ofte relatert til belastning, men smerter kan også oppstå som følge av problemer andre steder i kroppen, som f.eks nakke, hånd, underarm, albue. Derfor er det viktig at også disse områdene blir undersøkt nøye ved skulderplager. Nummenhet i armen er et vanlig symptom som forårsakes av trange forhold på grunn av spenninger i nakke- og/eller skuldermuskulatur.

Ensidige arbeidsstillinger gjør at armene lett blir holdt litt ut fra siden av kroppen med runde, fremoverbøyde skuldre. I denne stillingen mister skulderbladet sin muskulære støtte, de små, stabiliserende skuldermusklene overbelastes og det kan bli trangt for senene som går innunder kragebenet og frem til selve kuleleddet i skulderen. Over tid kan det lett oppstå betennelse og slitasjeforandringer i sener og ledd.

Vanlige årsaker til skulderplager og smerter:

  • Muskelsmerte (skuldermyalgi): Dersom muskulaturen feilbelastes over lengre tid, vil det dannes triggerpunkter i muskulaturen. Disse punktene kan gi lokal smerte, men også referert smerte som kan stråle ut i armene, nakken, hode og rygg.
  • Senebetennelse (tendinitt) og slimposeirritasjon: Når en sene blir irritert/betent oppstår smerter når muskelen brukes. Senen blir tykk og hoven og kommer i klem når armen løftes over hodet. Dette kalles impingnement syndrom. Mellom den store skulderkappemuskelen (deltoideus) og rotatorcuffen ligger en slimpose som smører bevegelsen mellom muskellagene. Denne kan også bli irritert/betent og dette kalles subacromial bursitt. Symptomer kan være skarp smerte i skulderen når man løfter den sideveis og opp, særlig over skulderhøyde, smerter når man ligger på skulderen, verkende smerte rett nedenfor skulderen, hoven, varm og øm muskulatur. Dette kan f.eks oppstå dersom som man i en periode maler mye over skulderhøyde eller har monotont arbeid med uhensiktsmessig holdning.
  • Slitasje og forkalkning i skulderleddet: Dette er svært vanlig hos middelaldrende og eldre mennesker. Det er naturlige aldersforandringer fordi senene blir slitt ofte fordi blodforsyningen blir dårligere med årene. Da skal det mindre til før skulderen overbelastes. Typisk er det at smertene utvikler seg gradvis over tid, kommer og går for så å bli riktig plagsomt. Tabletter og sprøyter har kun forbigående effekt. I slike tilfeller viser det seg at gjenopptrening av muskler og sener og opplæring i riktig bruk av skulderen har best effekt. Forskning har vist at trening kan ha like bra effekt som operasjon.
  • Frossen skulder: Dette kan oppstå akutt eller komme snikende. Den kjennetegnes ved at det blir nedsatt bevegelighet når man hever armen rett ut til siden. Tilstanden oppstår som regel bare på en side av gangen. Et vanlig forløp karakteriseres ofte av at først blir skulderen stiv og vond, for deretter å stivne helt eller delvis. Det er viktig å få stilt en korrekt diagnose, for i motsetning til andre skulderlidelser så vil trening gjøre skulderen verre. Fysioterapeuten kan behandle muskulaturen rundt skulderbuen for å opprettholde/øke bevegeligheten og for å gi smertelindring. Tilstanden er vanskelig å behandle. Smertene vil avta etter hvert, men skulderleddet vil forbli stivt i mange måneder. Prognosen er at 95 % av pasientene blir helt friske, men det kan ta opp til ett og to år.

Behandling av skulderskader/-plager hos fysioterapeuten vil kunne bestå i bløtvevsbehandling, triggerpunktbehandling evt med nåler, avspenning, tøyning, holdningskorrigering, samt aktive øvelser (inklusiv slynge) for å gjenopprette den normale balansen i muskulaturen.

Scroll to top