Hodepine

Hodepine har mange og sammensatte årsaker og er en av våre vanligste plager. Hodepine skyldes sjelden underliggende alvorlig sykdom, men kraftig og vedvarende hodepine skal alltid tas på alvor. 

Årsaker til hodepine kan blant annet være muskulære spenninger/tensjonshodepine, monotone arbeidsstillinger, uhensiktsmessig holdning, triggerpunkter, fysiske slag mot hodet, wiplash skade, låsninger i nakken, kjevespenninger, stress, høyt blodtrykk, kjemikalier, medikamentbruk og andre medisinske tilstander. En og samme pasient kan ha flere typer hodepine samtidig. Hodepine ledsages ofte av andre symptomer som kvalme, uvelhet, tretthet, øresus/tinnitus, svimmelhet, konsentrasjonsvansker. Søk hjelp for hodepinen før den blir en stor plage for deg.

Vanlige typer hodepine:

  • Spenningshodepine/tensjonshodepine: Også kalt stresshodepine. Smertene kan være ensidige eller kan gå til begge sidene av hodet. Det starter ofte som muskelspenninger i skuldre og nakke, og sprer seg oppover til bakhodet og frem mot pannen. Føles ofte som et stramt bånd rundt hodet. Fører vanligvis ikke med seg kvalme. Responderer godt på fysioterapi behandling.
  • Nakkehodepine/cervicogen hodepine: Skyldes låsninger i nakken ledd som dermed gir hodepine. Kommer ofte sammen med nakkesmerter og stram muskulatur i nakken. Responderer vanligvis godt på behandling.
  • Migrene: Forekommer hos ca 10 % av befolkningen. Mange teorier på hva som utløser den forbigående sirkulasjonsforstyrrelsen i hjernen er presentert, men ingen endelig konklusjon er kommet. Smertene kan oppstå ved tre forhold: Utvidelse av blodårer, skaper strekk og drag i åreveggen og gir pulserende smerte. Andre er påvirkning av reseptorer (kontaktsteder) som utløser smerte på celleoverflaten. Tredje er en nevrogen betennelsestilstand som bidrar til smerten. Symptomer kan være kvalme eller brekninger, oftest halvsidige smerter, lyd og/eller lysskyhet, pulserende eller bankende smerter. Smerten er moderat til sterk og varer ubehandlet 4 til 72 timer. Forverring ved fysisk anstrengelse. Avspenningsteknikker kan være til nytte for noen. Fysioterapi kan være til hjelp, særlig dersom det er stram og øm muskulatur. Behandling av skuldre, nakke, kjeve og hode kan f.eks gi en migrenepasient betydelig mindre hodepine enn før.

Jeg har mye og god erfaring med behandling av hodepinepasienter. Behandlingen har som mål å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparatet og nervesystemet, noe som reduserer smerte, fremmer generell helse og gir økt livskvalitet.

Scroll to top